Funderar du på en tillbyggnad?
Som husägare så har man lite större frihet att förändra än vad man har som lägenhetsägare. Dels så gäller detta insidan där man i större grad kan förändra utan att de påverkar (bor man i en bostadsrätt så krävs det ofta tillstånd från styrelsen om man exempelvis vill ta ner en vägg eller bygga ut sitt kök), dels så har man även en tomt som ger frihet. Tomten – beroende hur stor den är – ger nämligen utrymme till att antingen bygga ett fristående hus; samtidigt som den även möjliggör en tillbyggnad i form av exempelvis en altan.
Kort och gott; äger man ett hus så är man inte bunden till de mått som står skrivna i köpekontraktet. Nej, man kan dryga ut genom en tillbyggnad och därmed också skaffa sig några extra kvadratmeter. Hur många sådana? Viktiga mått att hålla koll på gällande en tillbyggnad är dels 15 kvm och dels också 25 kvm.
Varför? Jo, för att det första måttet om 15 kvm gäller för en tillbyggnad som är väggfast. Ska du exempelvis bygga ett uterum till ditt hus i Stockholm så är det av värde att hålla detta inom detta givna mått. Detsamma gäller om du skulle vilja bygga ett fristående hus på din tomt; men där kan du ha måtten om 25 kvm i åtanke istället.
Anledningen till detta är att dessa seglar in under det så kallade Attefallshuset och att du således inte behöver ansöka om bygglov för att genomföra en sådan tillbyggnad. I synnerhet det senare – den fristående byggnaden – har visat sig vara populär i detta och det är också lätt att förstå med tanke på de väl tilltagna måtten. 25 kvm är, trots allt, väldigt stort och i synnerhet om man jämför med en enrumslägenhet i Stockholm (som sällan brukar nå samma yta).
Men även det om 15 kvm har sina uppenbara fördelar. En tillbyggnad i Stockholm av detta slag behöver, som sagt, inget bygglov och det går dessutom att bygga i två våningar, en perfekt lösning för exempelvis ett sovloft. Den givna regeln man har att följa här är att nocken på denna tillbyggnad inte får överstiga nocken på den befintliga bostaden.
Tips för din tillbyggnad i Stockholm
Dock – och här kommer en viktig punkt: att man inte behöver ett bygglov är inte synonymt med att sätta igång med en tillbyggnad. Nej, man måste fortfarande ansöka om ett startlov hos byggnadsnämnden i sin kommun och invänta ett svar där. Dessutom så anser vi att det är av värde att även ha följande punkter i åtanke om du funderar på någon typ av tillbyggnad till ditt hus i Stockholm:
- Informera grannarna. Även om du skulle få startlov så kan det finnas ett stort värde i att höra hur grannarna ställer sig till din tilltänkta byggnation. I synnerhet om det handlar om ett fristående Attefallshus och om detta exempelvis riskerar att skymma solen eller påverka dina grannars utsikt.
- Ta hjälp: se till att den tillbyggnad blir korrekt gjord, att den blir isolerad och att den klarar även en tuffare vinter i Stockholm. Vårt råd är – förutsatt att du saknar nödvändig vana – att du tar hjälp.
- Håll dig till samma stil. Det är lätt att sväva iväg rent designmässigt; men det finns alltid ett värde i att låta det befintliga huset utgöra en mall för sin tillbyggnad. Både gällande färg och gällande stil. Målet måste vara att din tillbyggnad ska smälta in och se ut som en del av huset. På insidan kan du låta din fantasi flöda och ge din kreativa ådra fritt spelrum.
Andra inlägg
- Magasinering inför en flytt
- Att anlita en flyttfirma i Stockholm är prisvärt
- Inget event är komplett utan professionell catering
- Fräscha upp ditt hem med nya färger och proffsig målning
- En säker lekplatsutrustning
- Bergsprängning i Stockholm är viktigt
- Kontrollera dina rör med professionella rörmokare i Uppsala
- Att tänka på vid fasadrenovering i Uppsala
- Vem är ansvarig för avregistrering av en skrotad bil?
- En pålitlig rörmokare i Nacka ger dig rätt hjälp