Lägg ner tid på färgsättningen
Att svenska stugor ofta är röda är ingen slump. Dels så var förutsättningarna goda, eftersom färgen kunde användas billigt som en restprodukt från Falu koppargruva, men det kunde också ge illusionen eller intrycket av tegel, ett dyrare och mer exklusivt material än trä. På senare tid har färgen spridit sig bort från Falun över hela landet – till mindre städer såväl som till storstäder som Stockholm och Göteborg. När det gäller just Stockholm är det vanligast att se dessa röda stugor i skärgården. Om du ska anlita en målerifirma kan du samråda om färgsättningen med dem. Ska du måla själv har du ett större ansvar att på egen hand hitta rätt färgtyper och kulörer.
Hur har huset sett ut historiskt?
Det finns flera fördelar med att försöka återställa den ursprungliga färgsättningen. Förutom att man gör en ren kulturhistorisk gärning, finns också god chans att värdet på huset höjs. Med det sagt kan alla ommålningar, så länge de är uppskattade, höja värdet på huset en del.
Att ta reda på hur färgen såg ut innan kan vara svårt. Du kan försöka att titta på äldre bilder (beroende på hur gammalt huset är), titta på undre färglager eller helt enkelt ta hjälp av en målerifirma. Ute på landsbygden är det vanligare att husen var helröda, åtminstone vanligare än i större städer som Stockholm och Göteborg.
Hitta rätt färg
Ett annat sätt att få reda på vilken färg man bör använda är, åtminstone om man bor i ett äldre hus, samråda med sitt lokala länsmuseum om vilka kulörer och färgtyper som kan passa bra. Ännu bättre är det kanske om du hittar ett hus med en färg du är intresserad av, och helt enkelt fråga vilken kulör som har använts.
Bor du i Stockholm eller annan tätbebodd stad kan det här vara mycket tidseffektivt. Om du bor ute på glesbygden kan detta dock ta lite längre tid, eftersom antalet hus att titta på helt enkelt inte är lika stort. Oavsett är den här metoden troligen enklare än att försöka hitta rätt med hjälp av färgprover. En annan metod är att samråda med en duktig målerifirma.
Vill du ändå göra färgprover bör du ta fram en skiva av samma material som din fasad är. Detta eftersom färgproverna du ser i måleriaffären ofta får en lite annan färg när de väl stryks på fasaden. Se till att materialet verkligen är liknande – har du en ohyvlad fasad men gör ett färgprov på en hyvlad träskiva kommer du att få ett annat resultat i måleriaffären. Är du osäker kan du, som tidigare nämnt, kontakta en duktig målerifirma för samråd.
Andra inlägg
- Magasinering inför en flytt
- Att anlita en flyttfirma i Stockholm är prisvärt
- Inget event är komplett utan professionell catering
- Fräscha upp ditt hem med nya färger och proffsig målning
- En säker lekplatsutrustning
- Bergsprängning i Stockholm är viktigt
- Kontrollera dina rör med professionella rörmokare i Uppsala
- Att tänka på vid fasadrenovering i Uppsala
- Vem är ansvarig för avregistrering av en skrotad bil?
- En pålitlig rörmokare i Nacka ger dig rätt hjälp