Några skäl till varför du behöver en takläggare
Att lägga ett tak är lyckligtvis ingenting som behöver ske årligen. Nej, ett nytt tak håller i kanske tjugo år och tur är det då projektet i fråga kostar ganska mycket pengar och dels också är svårt att göra. Vi säger här svårt och vi gör det av den anledningen att vi inte tycker att du som privatperson ska sköta det på egen hand. Visst; du får de facto göra det – det finns inga lagliga hinder (som vid job med elektricitet) att lägga ett nytt tak – men misslyckas du så kommer du att dras med skyhöga kostnader i framtiden.
Detta sett till att dels taket i fråga kanske får en halverad livslängd, dels sett till eventuella vattenskador som kan uppkomma och dels även sett till de smygande kostnaderna som kommer av ett otätt tak. Smygande kostnader som innebär att din uppvärmningskostnad blir högre som en följd av att varm luft åker ut och att kall luft ges fritt tillträde in i huset. Ohållbart och ekonomiskt oförsvarbart, det kan nog de flesta hålla med om. Kort och gott; står du inför att byta ut ditt tak så krävs det en takläggare – men inte vilken som helst.
Tyvärr så finns det en ganska stor kvalitativ skillnad mellan takläggare och i synnerhet gäller detta de verksamma i våra större städer. Bor du i Stockholm så har du en större chans att råka ut för ett fuskjobb av din takläggare – helt av den anledningen att det dr finns ett så pass stort urval och att alla dessa företag/takläggare inte håller samma klass.
Det gör alltså valet riskabelt; du vill dels inte betala för mycket pengar – men framförallt så vill du ha ett jobb som står emot tidens tand. Vi tänkte av den anledningen räkna upp några punkter som du ska hålla utkik efter då du står inför att välja en takläggare i Stockholm (här kan du med fördel byta ut Stockholm mot exempelvis Uppsala, Malmö och Göteborg – principen är densamma). Punkter som kan leda till att det utförda jobbet i slutändan ger dig ett problemfritt boende i nära tjugo år.
* Garanti: en viktig punkt är att du får så pass lång garanti som möjligt av din takläggare. Detta gäller även materialet du/han köper in.
* Försäkring: se till att allting dokumenteras och att antingen du eller den takläggare du anlitat fotograferar alla moment. Skulle någonting ske så har ni svart på vitt att taket är lagt enligt konstens alla regler och du kommer därigenom att ha en lättare resa mot ditt försäkringsbolag. Naturligtvis så ska takläggaren ha en lämplig försäkring och F-skattsedel också.
* Priset: använd dels ditt rot-avdrag och dra av 30% av arbetskostnaden och dels så bör du ta in fler än en offert. Ju fler desto bättre, det är lite av en tumregel att följa. En annan tumregel är att välja bort den billigaste takläggare du hittar och dels också den absolut dyraste. Ett lågt pris motsvarar sällan förväntningarna.
* Referenser: Innan kontrakt skrivs och jobbet påbörjas; se till att få nummer till tidigare kunder. Återigen: ju fler, desto bättre och ju längre tillbaka i tiden du kan gå, desto större chans har du att bedöma kvaliteten hos din takläggare i Stockholm.
Mer läsning: www.takläggare.biz.
Andra inlägg
- Magasinering inför en flytt
- Att anlita en flyttfirma i Stockholm är prisvärt
- Inget event är komplett utan professionell catering
- Fräscha upp ditt hem med nya färger och proffsig målning
- En säker lekplatsutrustning
- Bergsprängning i Stockholm är viktigt
- Kontrollera dina rör med professionella rörmokare i Uppsala
- Att tänka på vid fasadrenovering i Uppsala
- Vem är ansvarig för avregistrering av en skrotad bil?
- En pålitlig rörmokare i Nacka ger dig rätt hjälp